AMSTERDAM - De FNV is faliekant tegen de inmenging in cao's zoals minister Henk Kamp (Sociale Zaken) maandag aan de Tweede Kamer voorstelde.

Kamp gaat bekijken of het mogelijk is om in tijden van crisis af te wijken van de cao, bijvoorbeeld door de afgesproken loonsverhoging niet uit te betalen.

Volgens de vakcentrale is de brief van Kamp nogal inconsequent. ''Eerst legt de minister heel goed uit waarom het algemeen verbindend verklaren van de cao's belangrijk is. En vervolgens wil hij toch gaan sturen door allerlei voorwaarden op te leggen'', aldus de FNV.

CNV

Volgens voorzitter Jaap Smit van vakbond CNV blijkt uit de brief vooral het vertrouwen van de minister in het overlegmodel en gaat het in de brief slechts over de uitzonderlijke gevallen dat werkgevers en werknemers er zelf niet uitkomen. ''Ook in tijden van crisis zijn de werkgevers en werknemers in Nederland prima in staat om samen tot goede oplossingen te komen", stelt hij.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn benieuwd naar de voorstellen van Kamp. ''Het is voor cao-partijen nu al mogelijk om af te wijken van de cao om bedrijven in problemen overeind te houden. Als de minister dat eenvoudiger en makkelijker wil maken, zullen we uiteraard serieus naar zijn voorstellen kijken'', aldus de organisaties.