ROME - Italië was maandag opnieuw flink duurder uit bij de uitgifte van een staatslening dan bij eerdere emissies. Op de lening die op 15 september 2023 afloopt, moest het land 7,3 procent rente bieden.

Bij de vorige uitgifte van een dergelijke lening, een zogeheten inflation-linked bond, bedroeg de rente 2,19 procent. Dat was in maart 2010.

Italië haalde 567 miljoen euro op, terwijl het land mikte op 500 tot 750 miljoen euro.

Rome wil dinsdag 8 miljard euro ophalen met de uitgifte van meerdere leningen. Afgelopen vrijdag schoot de rente op een lening van 6 maanden naar een recordstand van 6,5 procent.

België

België heeft maandag voor 2 miljard euro aan langlopende staatsobligaties geveild. De gemiddelde rente die de Belgen moesten beloven aan investeerders liep flink op in vergelijking met een veiling in oktober, zo bleek uit de uitkomsten van de veiling zoals die door het Belgische Agentschap voor de Schuld bekend werden gemaakt.

De rente over een staatslening met een looptijd van 10 jaar bedroeg 5,659 procent, tegen een rente van 4,372 procent in oktober. België haalde met 860 miljoen euro het meeste geld op via de uitgifte van 30-jarige obligaties. Het moest hierover een rente van 5,784 procent bieden.