IKEA gaat vanaf begin volgend jaar alle houten pallets, die gebruikt worden in het verschepen van de artikelen, vervangen door papieren versies.

De papieren pallets zijn dunner, wegen tien keer minder dan de houten pallets, maar kunnen net als de houten pallets 750 kilo dragen. De papieren pallets gaan slechts één keer mee. Na een reis worden de pallets meteen gerecycled. IKEA kan tien procent op de transportkosten besparen, doordat een schip meer laadvermogen krijgt. Door de verlaging van de transportkilometers is de CO2-uitstoot ook een stuk lager.

IKEA hoopt met de vervanging 140 miljoen euro per jaar te besparen. Daar staat waarschijnlijk nog wel een investering van 90 miljoen euro tegenover voor nieuwe pallets en vorkheftrucks, zo meldt Businessweek.

Beschikbaarheid

Naast het besparen van kosten en de vermindering van CO2-uitstoot hebben de papieren pallets nog een gunstig effect voor IKEA. Wim Blaauw, logistiek manager van IKEA Nederland, geeft aan dat de maatregel ervoor zorgt dat producten beter beschikbaar worden voor klanten. "Ook kunnen de verkoopvakken in onze winkels een stuk voller", aldus Blaauw.

Op dit moment wordt vijftig procent van de goederen naar Nederlandse IKEA-winkels vervoerd via papieren pallets. Volgend jaar moet dit honderd procent zijn.