WASHINGTON - De euro zal niet verdwijnen. Dat zei Europees president Herman Van Rompuy maandag op de Vlaamse radio, kort voor topoverleg met de Amerikaanse president Barack Obama over de Europese schuldencrisis.

Aan de bijeenkomst in Washington doet ook de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, mee. De schuldencrisis in de Europese Unie baart de VS zorgen. De Amerikanen vinden dat de EU te weinig doortastende beslissingen neemt.

Van Rompuy verzekerde dat de euro niet zal verdwijnen: ''Spijkerharde garanties kan je daarvoor niet geven. Maar er is wel de vaste politieke wil." De euro is immers een project waar al te veel energie naar toe is gegaan, aldus de Europees president.

Tot nu toe richtten de financiële markten zich op een aantal landen in de eurozone, maar intussen is het vertrouwensklimaat zo slecht dat het zich richt tegen de eurozone als geheel, constateerde Van Rompuy. Hij verwacht dat er op de Europese top eind volgende week in Brussel grote stappen zullen worden gezet.