AMSTERDAM - Ondernemen met personeel betekent meer delegeren en dus minder zelf doen. Dit conflicteert met de ZZP'er in mij.

Hennie van der Most is tegenwoordig ondernemergoeroe en neemt in het plat Twents de stelling in dat alleen echte ondernemers werkgelegenheid creëren. Hij heeft het niet zo op met ZZP'ers en schept er overduidelijk plezier in om zijn toehoorders daarmee te plagen.

Misschien niet chique, maar hij heeft wel een punt, ik ben het met hem eens. Een ZZP'er is in mijn ogen een soort superwerknemer, die naast zijn eigen werk ook dat van zijn baas doet. De beloning is vrijheid en een hoger loon. Niks mis mee, maar ondernemen is wat anders.

Groeien

Voor mij is ondernemen continu sleutelen aan je zaak met als doel om lekker te groeien. En als ZZP'er is dat nu eenmaal maar heel beperkt mogelijk, er zitten ten slotte maar vierentwintig uur in een dag en als je aan het werk bent, kun je niet ondernemen.

Dit hinderde mij behoorlijk in het jaar dat ik als ZZP'er heb gewerkt en dus moest het anders. Vandaar dat ik alweer een tijdje geleden heb besloten om met personeel te gaan werken.

Dat doe ik overigens niet alleen maar met twee compagnons en inmiddels hebben wij een bescheiden aantal mensen aan het werk. Dat bevalt prima, we zijn in staat om grotere klussen te doen en het is gezelliger.

Aannemen

Echt veel meer tijd om aan de zaak te werken levert het tot nu toe echter nog niet op. Vorige week hebben we daarom besloten om nog meer mensen aan te gaan nemen. Ook nu is het doel weer om minder afhankelijk te worden van onze eigen inhoudelijke bijdrage en meer tijd over te houden voor ondernemen.

Mooi streven en in theorie klopt het. Alleen zeurt een vervelend stemmetje in mijn hoofd dat het niet gaat werken. Ik ben bang dat ik volgend jaar rond deze tijd moet constateren dat ik nog steeds heel erg druk ben met inhoudelijk werk en misschien besluiten we wel weer dat het nodig is om meer mensen aan te nemen. Terwijl ik dat schrijf, hoor ik het stemmetje alweer grinnikend “een gebed zonder end” fluisteren.

Terug naar de ondernemerfluisteraar Van der Most. Hij hamert ook altijd op het belang van delegeren. "Je moet de verantwoordelijkheid van je af kunnen zetten. Je kunt niet alles zelf doen.", pleegt hij te zeggen. En daar heeft hij me.

Afstand

Ik ben niet goed in staat om afstand te nemen van het inhoudelijke werk. Dat moet je blijkbaar leren. Toen ik daar met mijn compagnon over had, verbaasde hij me met een vlijmscherpe analyse. “Je hebt last van de ZZP'er in je”, zei hij.

Blijkbaar conflicteert het gedrag dat iemand een goede ZZP'er maakt met de ambities van een groei-ondernemer. Nu ik me er van bewust ben, merk ik dat het makkelijker is om de juiste keuzes te maken. Loslaten blijft moeilijk, maar ik zie het nu helder. Om te kunnen ondernemen, moet ik eerst de ZZP'er in me laten uitdrijven!

Ironisch dat priesters ook zelfstandigen zonder personeel zijn…

Robert Mekking is ondernemer en partner bij MVR & partners. Robert schrijft deze column op eigen titel. Reageren? Twitter.com/robertmekking