DUBLIN - De Duitse topeconoom Peter Bofinger, die een belangrijke adviseur is van de Duitse regering, vindt dat de Europese Centrale Bank (ECB) ook zonder goedkeuring van Duitsland kan optreden als laatste redmiddel voor noodleningen aan zwakke eurolanden.

Bovendien kan Europa op een ramp afkoersen als er geen eurobonds komen, aldus de topeconoom.'

'De ECB heeft van geen enkele overheid goedkeuring nodig. Er is geen rationeel debat in Duitsland. De Duitsers zijn gewoon bang. Het Duitse debat is schadelijk voor de euro'', aldus Bofinger zondag op de Ierse televisie. Hij vindt dat er nu geen beleid wordt gevoerd en dat het een ramp zou zijn als dit ''doormodderen'' nog maanden zou duren.

Volgens Bofinger moet er nu een einde komen aan de onrust op de obligatiemarkten die Europa doormaakt, anders komt de stabiliteit van het wereldwijde financiële systeem in gevaar. Hij pleit voor eurobonds en wil dat de ECB op grote schaal staatsleningen opkoopt van zwakke eurolanden.

Ramp

Anders dreigt een ramp, aldus Bofinger. ''We zullen de breakdown van de financiële markten zien en een zeer, zeer sterke recessie in heel Europa. We zullen in heel Europa langdurig zeer hoge werkloosheid meemaken. De banken zullen failliet gaan en de mensen zullen hun geld kwijtraken.''

Bofinger is een van de vijf topadviseurs van de Duitse regering. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is tegen een grotere rol van de ECB en tegen de invoering van eurobonds.

De druk op Duitsland om te handelen, neemt sterk toe. Vorige week mislukte een veiling van Duitse staatsobligaties, terwijl het land eerder juist als een veilige toevluchtshaven werd gezien in economisch onrustige tijden. Er zijn steeds meer signalen dat de Duitse economie direct geraakt begint te worden door de crisis.