AMSTERDAM – Karel van Eerd volgde in 1957 zijn vader op bij de nog relatief kleine Van Eerd Groothandel als leverancier van winkeliers. Ruim een halve eeuw later is zijn winkel uitgegroeid tot de op een na grootste winkelketen van Nederland.

Afgelopen weekend werd bekend dat Jumbo de concurrent C1000 gaat overnemen. Hiervoor had de van oorsprong Brabantse supermarktketen al Super de Boer ingelijfd.

Jumbo is een van de meest snelgroeiende bedrijven in Nederland en de nieuwe combinatie gaat 735 winkels tellen en met een marktaandeel van 22,8 procent behaalt het een omzet van 7,5 miljard euro.

Andere ondernemers kunnen leren van Karel van Eerd, zo denken Rupert Parker Brady en Maarten Beernink zij schreven het boek Mijn naam is Karel van Eerd en ik bewijs dat het wel kan dat begin september verscheen.

Zeven gouden regels

Op basis van interviews en een ontmoeting met de topondernemer kwamen de auteurs met zeven gouden regels voor ondernemers. Deze werden vervolgens op basis van gesprekken met Van Eerd verder uitgewerkt.
- Toon leiderschap
- Denk groot
- Zeer zuinig zijn
- Durf te vernieuwen
- Groei is het mooiste wat er is
- Verwen de klant
- Vreek nooit een belofte

NUzakelijk legt Parker Brady 5 vragen voor:

Wat voor man is Karel van Eerd?

Karel van Eerd praat zoals hij denkt en handelt. Het is een man van duidelijke leefregels en principes hoe je met mensen om gaat. Er zit geen greintje onechtheid in die man. Hij herkende zichzelf direct in de zeven gouden regels die we hem hebben voorgelegd.

Zijn deze gouden regels nou de kern tot succes voor elke ondernemer?

De gouden regels van Karel van Eerd zijn zonder twijfel onweerlegbare ‘waarheden’ en uit het leven van een ondernemer gegrepen. De vele reacties die we sinds de verschijning van het boek hebben gekregen bevestigen dat deze regels lezers inspireren omdat ze een duidelijk handelingsperspectief bieden.

Ja, ze zijn de kern tot succes. Als je wilt begrijpen waarom Jumbo Supermarkten sinds 1957 elke vijf jaar in omzet is verdubbeld, moet je dit boek lezen.

Hebben de regels alleen betrekking op ondernemers die met fysieke goederen handelen of ook op de dienstgerichte ondernemers?

Als ik je vertel dat sinds september honderden exemplaren zijn gekocht door managers en ondernemers uit werkelijk alle branches in het bedrijfsleven, geloof je me dan?

Een bevestiging dat het werkelijk niet uit maakt of je nu voor de overheid, een bank of een supermarkt werkt. De stelregels van Karel van Eerd zijn overal van toepassing omdat ze uitgaan van het basisprincipe dat een klantgerichte focus werkt.

Wat is in een woord de kracht achter het ondernemerschap van Karel van Eerd?

Niet de aandeelhouder, maar de klant staat centraal. Dat is het leidende principe van Karel van Eerd. Zijn kinderen Frits, Colette en Monique van Eerd, geloven dit niet alleen, maar leven er ook naar als mede-eigenaren van Jumbo Supermarkten.

Heb u bewondering voor Karel van Eerd?

Natuurlijk bewonderen we hem om zijn volhardendheid, en de consequente wijze waarop hij de klant als uitgangspunt neemt bij elke beslissing. Waar we het meeste respect voor hebben is dat hij erkent pas na vele mislukkingen het inzicht te hebben verworven hoe je een supermarkt succesvol maakt. Alleen de echte grote ondernemers zijn in staat zich kwetsbaar op te stellen en tonen zich bereid te leren van hun fouten.