AMSTERDAM - Maar weinig Nederlandse bedrijven verwachten dat de eurozone uiteenvalt. De bedrijven hebben dan ook geen grote noodscenario's klaarliggen.

Dat blijkt vrijdag uit opmerkingen van bestuurders tijdens een discussiebijeenkomst van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in Amsterdam.

Alle deelnemende chief executives benadrukken dat ze niet verwachten dat de eurozone uiteen zal vallen. Dick Benschop, president-directeur van de Nederlandse tak van Shell, wil niet zeggen of de oliemaatschappij zich voorbereidt op een eventuele ineenstorting van de eurozone.

Shell staat erom bekend diverse scenario's die invloed kunnen hebben op het bedrijf in kaart te brengen. Feike Sijbesma, chief executive van DSM, wil alleen kwijt dat er enkele maatregelen genomen zijn, maar wil hier ook niet over uitwijden.

Verzekeringsmaatschappij

Alleen Niek Hoek, chief executive van verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd, geeft aan dat het bedrijf voorbereid is op het uiteenvallen van de eurozone.

"Delta Lloyd heeft zijn verplichtingen in Nederland, België en Duitsland en heeft in andere landen de risico's gereduceerd," aldus Hoek. "We bestaan nu tweehonderd jaar en willen zeker nog tweehonderd jaar bestaan."

Zie ook: dossier eurocrisis