Voor mijn werkplektrainingen ben ik altijd op zoek naar visuele voorbeelden of ezelsbruggetjes. Niet alleen om mijn verhaal kracht bij te zetten, maar vooral ook om de herinnering sterk te houden.

Door Marleen Holtkamp

Zo laat ik mijn deelnemers graag kennismaken met FRED, Flight Remote Elevating Device, oftewel de automatische piloot. En met zijn collega BOB, die het stuur zelf vasthoudt en zichzelf regelmatig bijstuurt.

Of ik laat een plaatje zien over het nut van structuur, dat binnen 1 seconde meer zegt dan duizend woorden.

marleen holtkamp

Maar favoriet blijft toch mijn wondere glazen vaas. Op tafel staan een glazen vaas, een bak met stenen, een bak met kleine kiezels en een bak met zand. Een voor een doe ik de stenen in de vaas, totdat er geen een meer bij kan. Samen concluderen we dat de vaas vol is.

Dan pak ik de bak met kiezeltjes en gooi deze leeg boven de vaas. Een beetje schudden en wonderbaarlijk genoeg vallen alle kiezels tussen de stenen door. Opnieuw concluderen we dat de vaas vol is.

Vervolgens, je voelt hem al aankomen, pak ik het zand en zonder moeite glijdt dat tussen de stenen en de kiezeltjes door. Het bakje gaat leeg en de vaas is wederom vol.

Bijproppen

Op mijn vraag wat ik hier wil demonstreren komt soms het antwoord: ‘hoe vol je dag ook is, je kunt er altijd nog wel iets bijproppen!’. Dat moge misschien waar zijn, maar is zeker niet hetgeen ik wil demonstreren.

Want laten we het eens andersom doen: We beginnen met het zand en vervolgens strooien we de kiezeltjes uit. Ik kan je verzekeren dat er vervolgens echt geen plek meer is voor alle stenen.

De glazen vaas staat voor je dag en de stenen voor je kerntaken. De kiezels staan voor overleggen, e-mailbeantwoording, administratie, ad hoc problemen en meer. Het zand staat voor al die kleine taakjes en werkonderbrekingen; een vraag van een collega, een e-mailmelder die oppopt in je scherm, even koffie halen, uitstelgedrag, iets op zoeken op internet, enzovoorts.

Kerntaken

Wanneer je je dag laat leiden door alles wat er op je pad komt (en onderschat je eigen uitstelgedrag niet), zal je voortdurend merken dat je onvoldoende tijd hebt om toe te komen aan je kerntaken. Wanneer je echter je kerntaken inplant, zul je merken dat alle kiezels en zandkorrels er prima tussendoor vallen.

En dan is er zelfs nog tijd over voor een lekker glaasje, want neem van mij aan dat die vaas met stenen, kiezeltjes en zand nog niet helemaal vol was!

Marleen Holtkamp is eigenaar van Montas ordening en coaching, gespecialiseerd in werkplektraining en professional organizing. Montas coacht bedrijven en particulieren naar een gestructureerde en overzichtelijke werk- en leefomgeving. Volg Marleen ook op Twitter.