HAVANA - Cuba heeft banken donderdag toestemming gegeven leningen te verstrekken aan kleine bedrijven, particuliere boeren en burgers die een huis willen bouwen. 

De maatregel, die op 20 december in werking treedt, maakt deel uit van een voorzichtige hervorming van Cuba's op Sovjet-leest geschoeide economie.

Sinds Raul Castro in 2006 het roer als president overnam van zijn oudere broer Fidel is de Cubaanse economie langzaam aan het veranderen. Eerder dit jaar gaf het communistische regime al toestemming voor de aankoop en verkoop van auto's.

Als gevolg van het nieuwe decreet kunnen boeren nu vragen om leningen ,,voor de aankoop en reparatie van apparatuur en andere acties die bijdragen aan de stijgende landbouwproductie''. Ook kleine bedrijven of privérestaurants die door de groeiende toeristenindustrie ontstaan, kunnen van de leningen profijt hebben.

Cuba's economie is sinds de revolutie van 1959 gecontroleerd door de staat. Van oudsher moesten mensen zich tot familie en vrienden wenden wanneer ze een lening nodig hadden.