DEN HAAG - SNS Reaal vond de premie van 50 procent die de Staat stelde als voorwaarde voor het ontvangen van financiële steun "wel heel erg fors''. 

Topman Ronald Latenstein van Voorst zei dat donderdag tijdens zijn verhoor bij de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar overheidsmaatregelen ten tijde van de kredietcrisis.

Latenstein accepteerde uiteindelijk de voorwaarde en SNS ontving eind 2008 750 miljoen euro aan staatssteun. Hij noemde het donderdag ''jammer'' dat hij geen invloed had op de aangestelde overheidscommissarissen bij de bankverzekeraar. ''Dat riep niet het gevoel op van veel overleg.''

Bij SNS gingen op initiatief van het ministerie van Financiën Charlotte Insinger en Ludo Wijngaarden als lid van de raad van commissarissen aan de slag.

De financiële steun was voor SNS van groot belang, zo maakte Larenstein duidelijk. Daarnaast brachten de kapitaalinjecties van de overheid rust in de financiële sector. Hij bevestigde dat SNS in het najaar van 2008 interesse had in onderdelen van Fortis.