STRAATSBURG - Een strenger Europees toezicht op nationale begrotingen is voor Duitsland geen reden om in te stemmen met een grotere rol voor de Europese Centrale Bank (ECB) bij het bestrijden van de schuldencrisis.

Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag na overleg met de Franse president Nicolas Sarkozy en de Italiaanse premier Mario Monti.

''Een eerste stap naar een gemeenschappelijk begrotingsbeleid is een goede stap, maar geen reden om mijn mening te veranderen'', zei Merkel over de rol van de ECB. De afgelopen maanden heeft Merkel keer op keer benadrukt dat de zelfstandigheid van de ECB niet in gevaar mag worden gebracht.

Sarkozy wees ook op het belang van die onafhankelijke positie. ''We moeten afzien van positieve of negatieve eisen aan de ECB'', zei hij. Eerder op de dag noemde zijn minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé meer actie van de centrale bank nog van het grootste belang.

De laatste weken wordt erop gespeculeerd dat de Duitse regering haar harde lijn over de ECB en de weerstand tegen de invoering van euro-obligaties kan laten varen, in ruil voor strengere Europese afspraken. Daarvan liet Merkel donderdag echter nog niets blijken.

Uitbreiding toezicht

Duitsland blijft voorlopig inzetten op de uitbreiding van het economische toezicht in de eurozone als medicijn voor de schuldencrisis. Sarkozy gaf aan dat Duitsland en Frankrijk werken aan voorstellen voor verdragswijzigingen die daarvoor moeten zorgen. Die zullen voor 9 december worden gepresenteerd, beloofde hij.

De Franse president gaf toe dat Frankrijk en Duitsland verschillende opvattingen hebben over de aanpak van de crisis. ''Bijvoorbeeld op het gebied van de ECB hebben we een verschillende geschiedenis. Dat valt niet te ontkennen, maar dat moeten we begrijpen. Mevrouw Merkel vertelt mij haar zorgen, soms uitgebreid, en ik haar de mijne. Daarna vinden we overeenstemming.''