AMSTERDAM - Bij driekwart van de Europese bedrijven is het onduidelijk of ze hun activiteiten kunnen voortzetten na een ramp doordat ze niet in staat zijn hun data en systemen te herstellen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van EMC.

Uit het onderzoek uitgevoerd door Vanson Bourne, bleek dat van de 1750 ondervraagde Europese organisaties, meer dan de helft het afgelopen jaar data heeft verloren door het uitvallen van systemen. Bedrijven uit de Benelux verloren daarbij meer data dan gemiddelde Europese bedrijven.

Na het disfunctioneren van hardware (61 procent) en het uitvallen van stroom (42 procent), behoort het falen van software (35 procent) tot de meest voorkomende oorzaken van dataverlies en de uitval van systemen.

Volgens EMC laten de conclusies zien dat bedrijven meer moeten investeren in back-upmogelijkheden en andere rampenherstellende systemen. Van de organisaties die met een incident te maken hebben gekregen, heeft bijna de helft daarna de opslagprocedures aangepast. Een kwart stak ook meer geld in back-up en herstel.

Economische impact

Het onderzoek becijferde ook de economische impact van een systeemuitval. Daarbij behoorden verlies aan productiviteit van medewerkers (43 procent), omzetverlies (28 procent) en vertraging van productontwikkeling (27 procent) tot de drie grootste gevolgen.

Zo leidde een falend systeem bij Europese bedrijven tot een gemiddeld productiviteitsverlies van twee dagen. Voor een bedrijf met 2000 werknemers, staat dat gelijk aan 28.391 manuren.