DEN HAAG - Verzekeraar Aegon heeft eind september 2008 toen gewerkt werd aan de redding van Fortis weliswaar informatie gekregen over de bankverzekeraar, maar de boeken niet ingezien. 

Volgens topman Alex Wynaendts was er sprake van een ''zeer oppervlakkige inkijk'', maar was snel duidelijk dat er voor Aegon niets te halen viel.

Wynaendts maakte dat donderdag duidelijk tegenover de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar overheidsmaatregelen ten tijde van de kredietcrisis.

De topman zei dat Aegon destijds gevraagd is om een team samen te stellen dat bij Fortis in Brussel kon kijken. Wynaendts zei niet meer te weten van wie het verzoek kwam, maar volgens hem was het niet De Nederlandsche Bank (DNB).

Fortis

De afgelopen weken bleek tijdens de verhoren van de enquêtecommissie dat er eind september 2008 aanvankelijk gezocht is naar private partijen die de Nederlandse delen van Fortis zouden kunnen overnemen, bijvoorbeeld ING, Rabobank of BNP Paribas.

Donderdagochtend zei voormalig commissaris bij ABN Amro/Fortis Michael Enthoven tijdens zijn verhoor dat ook een fusie tussen SNS en Fortis Bank Nederland als optie voorbijkwam.

Aegon

Volgens Wynaendts bleek dat voor Aegon geen rol was weggelegd. ''Het werd al heel snel duidelijk dat het een andere richting op ging.'' De overheden van Nederland, België en Luxemburg namen uiteindelijk ieder een belang in moederconcern Fortis.

Toen dat niet voldoende bleek, ging Nederland over tot nationalisatie van Fortis Bank Nederland en ABN Amro, dat eerder door onder andere Fortis was overgenomen.