BERLIJN - De Duitse minister van Economische Zaken, Philip Rösler, heeft donderdag gezegd dat de Duitse regering onder geen beding zal instemmen met euro-obligaties. 

Volgens de minister moet Duitsland dan een hogere rente gaan betalen op zijn staatsobligaties en worden de Duitse belangen geschaad.

''Eurobonds schaden Duitsland en schaden Europa, omdat het vertrouwen in de stabiliteit van de Europese Unie verloren gaat. We zeggen nee tegen eurobonds. Dit is het signaal dat we aan het voltallige Duitse parlement geven'', aldus Rösler, die ook fractievoorzitter is van de liberale coalitiepartij FDP.

Rösler reageerde op voorstellen die voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie woensdag deed voor de invoering van eurobonds.

'Ongepast'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet zich woensdag eveneens kritisch uit over de plannen van Barroso. Volgens Merkel is het voorstel voor euro-obligaties ongepast.

Volgens parlementariër Norbert Barthle van regeringspartij CDU/CSU zijn eurobonds niet aan de orde onder de huidige omstandigheden. Hij vindt dat eerst nieuwe verdragen moeten worden gesloten over controles op overheidsfinanciën en begrotingsregels voordat over gezamenlijke obligaties kan worden gesproken.

De vicefractievoorzitter van de oppositiepartij SPD, Hubertus Heil, stelt dat eurobonds onvermijdelijk zijn. Hij zei daarbij echter ook dat ze geen wondermiddel zijn.