ZOETERMEER - Hemelsbreed is het maar 900 meter, vanaf de Nederlandse grens naar de bloemenveiling in het Duitse Herongen. 

Maar de deelstaat Noord-Rijnland- Westfalen staat niet toe dat Nederlandse transporteurs die afstand afleggen met extra lange vrachtwagens, de zogenoemde ecocombi's. Dat meldden Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO donderdag.

Door het verbod moeten vervoerders het hele traject in Nederland en Duitsland met kleinere vrachtwagens doen. Zowel het milieu als het verkeer in Nederland wordt hierdoor onnodig extra belast, aldus beide ondernemersorganisaties.

Noord-Rijnland-Westfalen verbiedt de lange trucks omdat ze de verkeersveiligheid in gevaar zouden brengen en concurreren met het spoor, aldus TLN en EVO. Maar volgens hen zijn beide argumenten onzin.

De 900 meter naar de bloemenveiling gaat over een brede snelweg, met een afrit voor de veiling, en een directe spoorverbinding is er niet.

Ecocombi's

Bloemen- en plantentransporteurs maken steeds meer gebruik van ecocombi's, die tot 50 procent meer lading mee kunnen nemen. Volgens berekeningen van TLN en EVO kan de inzet van ecocombi's op het traject naar de veiling in Herongen leiden tot een jaarlijkse vermindering van 300.000 kilogram CO2-uitstoot en een besparing tot ruim 100.000 liter brandstof.

Beide organisaties dringen al lange tijd aan op een ontheffing bij de autoriteiten van de deelstaat. Binnenkort start er in Duitsland een proef met ecocombi's. Maar een aantal deelstaten, waaronder Noord-Rijnland-Westfalen, doet daar niet aan mee.