MUNCHEN - Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in november onverwacht iets verbeterd. Dat blijkt uit de maandelijkse graadmeter van het Duitse onderzoeksinstituut Ifo die donderdag naar buiten kwam.

De vertrouwensindex steeg van 106,4 in oktober naar 106,6 in november. Economen dachten dat de index zou dalen tot 105,1. Het is de eerste stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen in 4 maanden tijd.

Volgens het Ifo houdt de Duitse economie ondanks de schuldencrisis relatief goed stand. Ondernemers in Duitsland zijn positiever geworden over de vooruitzichten voor het komende halfjaar. Het oordeel over de huidige situatie veranderde niet. Het Ifo-onderzoek wordt maandelijks gehouden onder 7000 Duitse ondernemers.

Economie

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING geeft het cijfer aan dat de Duitse economie beter bestand is tegen de economische afkoeling dan gedacht. Volgens hem zijn de fundamenten van de Duitse economie solide. Brzeski denkt dat de Duitse economie niet in een diepe recessie zal belanden, maar een periode van zwakte zal meemaken.

Donderdag bevestigde het Duitse bureau voor de statistiek dat de Duitse economie in het derde kwartaal met 0,5 procent is gegroeid op kwartaalbasis.