AMSTERDAM – Walt Disney Studios is een samenwerking aangegaan met Youtube. Gebruikers in de VS en Engeland kunnen voortaan Disney-films huren via de website tegen betaling. Nederland moet nog even wachten.

Op het moment zijn nog maar enkele films beschikbaar, maar de komende weken zullen honderden Disney-films te bekijken zijn. Sommige video’s zijn gratis maar voor andere films moet een bedrag tussen de twee en vijf dollar worden betaald.

Google gaat met deze deal de directe concurrentie aan met andere filmverhuurders als Apple, Netflix en Amazon. Het bedrijf hoopt op deze manier meer adverteerders aan te trekken, die liever reclame plaatsen bij lang videomateriaal.

Sony, Time Warner en Universal Pictures sloten een paar jaar geleden al een overeenkomst en inmiddels zijn er meer dan 6000 titels beschikbaar op het platform. Voor het huren is slechts een Youtube-account nodig. De films kunnen na betaling binnen 48 uur bekeken worden op de website, een smartphone, een tablet of via Google TV.

Voorlopig is de dienst alleen nog maar beschikbaar in de Verenigde Staten en sinds oktober in Groot-Brittannië. Wanneer Youtube ook in de rest van Europa films gaat verhuren is nog onbekend.

Uniek materiaal

Eerder sloot Disney al een overeenkomst met Youtube om content te maken voor de videosite. Disney zal in het kader van deze samenwerking nieuwe series ontwikkelingen. Youtube investeert zo’n 10 tot 15 miljoen dollar in het nieuwe materiaal.