SINGAPORE - De meeste Aziatische bedrijven zullen relatief weinig last hebben van de Europese schuldencrisis. De gevolgen van de crisis voor ondernemingen in Azië zijn ''beheersbaar''. Dat stelde het kredietbeoordelingsbureau Fitch donderdag.

Volgens Fitch zijn veel bedrijven in het Verre Oosten niet hoofdzakelijk afhankelijk van export naar Europa dankzij de sterk toegenomen handel in Azië zelf. De binnenlandse vraag in grote landen als China, India en Indonesië kan de impact van de crisis helpen verzachten, aldus Fitch.

Het bureau laat echter weten dat er wel verschillen zijn. Zo kan het Japanse technologieconcern Sony eerder last hebben van de Europese crisis dan de Zuid-Koreaanse branchegenoot Samsung omdat Samsung meer is gericht op opkomende markten.

Japanse en Zuid-Koreaanse autofabrikanten kunnen ook hinder ondervinden van een afzwakkende vraag in Europa.

Verder denkt Fitch dat de meeste Aziatische bedrijven qua financiering in een sterkere positie verkeren dan bij de financiële crisis in 2008. Bovendien zijn veel bedrijven voor financiering afhankelijk van lokale of regionale banken, aldus de kredietbeoordelaar.