BERLIJN - De Duitse overheid heeft woensdag met de uitgifte van 10-jarige staatsobligaties 3,6 miljard euro opgehaald, terwijl werd gemikt op 6 miljard euro. Na de bekendmaking van de tegenvallende opbrengst daalden de aandelenkoersen en de euro.

Berlijn bood een gemiddelde rente van 1,98 procent op de lening, in vergelijking met 2,09 procent bij de vorige emissie.

''De opbrengst is echt slecht. De Bundesbank moest 39 procent van de obligaties zelf houden'', aldus een beleggingsstrateeg in Londen.

Politici van de Duitse regeringspartij CDU/CSU reageerden rustig op de uitslag van de veiling. ''Dit is geen drama'', stelde Bondsdaglid Norbert Barthle. ''Doordat de rente die werd geboden ongeveer gelijk is aan de inflatie zit er geen winst in voor investeerders.''

Schuldencrisis

Frank Schäffler van mederegeringspartij FDP was echter stelliger. ''De schuldencrisis graaft steeds dieper, als een worm, en bereikt nu ook Duitsland'', stelde hij.

Volgens Schäffler, een van de grootste critici van de Europese noodsteun voor onder meer Griekenland binnen de regeringscoalitie, toont de tegenvallende veiling eveneens aan dat de gezamenlijke uitgifte van schulden door de eurolanden ''fataal'' zou zijn.

Euro

De euro daalde woensdagochtend na de uitgifte van de obligatielening tot 1,3375 dollar, van 1,3460 dollar rond 10.00 uur. In de middaghandel toonde de koers geen herstel.

De aandelenbeurzen, die tot de emissie rond de slotstanden van dinsdag stonden, zakten tot 1 procent in de min. Die verliezen waren een uur voor het slot van de handel evenmin weggewerkt.