AMSTERDAM - Eind deze maand verloopt naar verwachting 88 procent van alle pinbetalingen via het zogenoemde nieuwe pinnen, met chip in plaats van de magneetstrip.

Daarmee is de deadline van 1 januari niet gehaald. Dat bleek dinsdag op het jaarcongres van betaalorganisatie Currence, eigenaar van het merk PIN.

In december moet het percentage op 95 procent liggen. ''Die 5 procent zijn losse eindjes'', zei directeur Piet Mallekoote van Currence. De organisatie gaat daar in de laatste periode van het jaar geen werk meer van maken. ''Het schuift door, PIN wordt dan in het eerste kwartaal van 2012 definitief ontmanteld.''

Chip

Alle 20 tot 25 miljoen bankpasjes waren aan het begin van dit jaar al uitgerust met chip. Van de betaalautomaten is nu 97 procent chipklaar. ''In bepaalde segmenten zijn er problemen.'' Dat gaat vooral om onbemande betaalautomaten zoals bij parkeergarages en benzinepompen.

De grootste achterstand zit hem in de nieuwe contracten die de ondernemer moet afsluiten met de bank. Dat is nu in 94 procent van de gevallen gebeurd.