BERLIJN - De invoering van euro-obligaties, door velen gezien als een mogelijke oplossing voor de schuldencrisis in de eurozone, kan alleen gebeuren naast een veel strenger begrotingsbeleid.

Dit zei Europees Commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) dinsdag op een conferentie in Berlijn.

''Voor mij is het duidelijk dat elke vorm van euro-obligaties hand in hand moet gaan met een aanzienlijk versterkt fiscaal toezicht en coördinatie van beleid, als essentiële tegenhanger'', zei hij.

Voorwaarde

Rehn: ''Met andere woorden, een diepgaande hervorming van het economisch bestuur naar een diepere integratie van beleid is een noodzakelijke voorwaarde voor elke serieuze stap in de richting van invoering van dergelijke stabiliteitsobligaties.''

Woensdag komt de Europese Commissie naar verwachting met voorstellen voor euro-obligaties, die ook suggesties zullen bevatten voor een strengere begrotingsdiscipline van eurozonelanden.

Duitsland

Het idee van eurobonds ligt echter slecht in Duitsland, dat als grootste en meest kredietwaardige economie in Europa vreest voor de kosten te moeten opdraaien als de schulden in de eurozone worden samengevoegd.

Bondskanselier Merkel's woordvoerder herhaalde maandag de Berlijnse scepsis door erop te wijzen dat Duitsland niet de mening deelt dat euro-obligaties de schuldenproblematiek kunnen oplossen, maar dat het juist een aanpak van het probleem bij de wortels zou kunnen tegenhouden.