AMSTERDAM – De startup RedCritter trekt de gamification-trend, waarbij alledaagse dingen van een spelelement worden voorzien, door naar het kantoor. Met het programma RedCritter Tracker worden processen als projectmanagement één groot spel. 

Teamleden krijgen beloningen in de vorm van digitale badges wanneer ze een onderdeel van het project afgemaakt hebben. Ook is te zien hoe lang ieder lid van het team over zijn of haar taak gedaan heeft.

Op alle resultaten is te reageren zoals dat op Twitter gebeurt en de projectleider ziet in één oogopslag hoe elk teamlid er voor staat.

De badges moeten ervoor zorgen dat een taak als programmeren minder saai wordt voor de werknemer, en tegelijkertijd moeten andere teamleden gestimuleerd worden ook hun best te doen. Daarnaast zijn punten in de ruilen voor een door de projectleider gekozen beloning.

Software-ontwikkeling

In eerste instantie is het programma ontwikkeld voor programmeurs die zich bezig houden met de ontwikkeling van software. RedCritter denkt dat het programma ook geschikt is voor zakelijke processen als het creëren van sales leads en het verbeteren van de klantenservice.

Gamification is een trend op het moment. Tientallen startups voegen aan alledaagse dingen een spelelement toe om personen te stimuleren bepaalde acties uit te voeren. De startup Badgeville bijvoorbeeld maakt van elke website een spel, LevelUp (een Groupon-kloon) zorgt met een spelelement voor hogere kortingen en de app I'mOK beloont kinderen als zij hun ouders laten weten waar zij zijn.