WASHINGTON - Een commissie van Republikeinen en Democraten heeft geen overeenstemming kunnen bereiken over een bezuiniging van 1200 miljard dollar (889 miljard euro).

De bezuiniging is nodig om de torenhoge staatsschuld van de Verenigde Staten omlaag te brengen.

De commissie van Congresleden is 3 maanden bezig geweest. Volgens het mede-hoofd van de commissie moet ondanks de mislukking ''de fiscale crisis in de VS worden aangepakt en kan die crisis niet worden overgelaten aan de volgende generatie''.

President Barack Obama legde de schuld van de mislukking bij de Republikeinen. Die zouden te weinig bereid zijn om compromissen te sluiten.

Maatregelen

Hij riep volksvertegenwoordigers op nog harder te werken aan maatregelen om het begrotingstekort terug te dringen. ''Zij hebben nog een jaar om eruit te komen'', zei Obama.

Wettelijk is vastgelegd dat, als er geen akkoord komt over een evenwichtig pakket van bezuinigingen en lastenverzwaringen, de overheid vanaf begin 2013 automatisch bezuinigt op alle mogelijke terreinen.

Daarbij zouden bijvoorbeeld ook de strijdkrachten hard worden getroffen, terwijl dat nu juist een van de weinige zaken is waar veel Republikeinen niet op willen bezuinigen.

Lees alles over de schuldencrisis op onze special