AMSTERDAM – Vastgoedbeleggers en andere gespecialiseerde partijen moeten zich vaker mengen in de exploitatie van winkelgebieden. Dat zegt vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle, op basis van het jaarlijkse retailmarktrapport dat deze week uitkomt, in het Financieele Dagblad.

De vaste huurprijs is momenteel vaak te hoog ten opzichte van de winkelomzet, waardoor kleinere winkeliers geen kans maken op een goede plek in de winkelgebieden.

Om verdere achteruitgang van winkelgebieden te voorkomen, wil Jones Lang LaSalle dat beleggers de exploitatierisico’s van winkeliers overnemen en huurcontracten flexibeler maken. Retaildirecteur Richard Dallinga: “De belegger zal zich meer als retailer gedragen en directer het retailconcept en de positionering bepalen.”

Volgens Dallinga is deze gang van zaken in het buitenland al gemeengoed. Dallinga: “We zien nu al dat beleggers steeds vaker afwijken van standaardverhuurcontracten omdat ze zich realiseren dat het belang van het winkelgebied groter is dan van de winkel.”