AMSTERDAM - De nieuwe Italiaanse regering moet er niet op rekenen dat de Europese Centrale Bank Italië blijvend zal steunen. De steun van de ECB is voorwaardelijk en tijdelijk van aard. 

Dat zei Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en ECB-bestuurslid, maandag in de Volkskrant.

Volgens Knot bouwt de ECB de steun af als de Italiaanse overheid niet hervormt. ''Je kunt niet ingrijpen tegen de fundamentele economie in. Succesvol interveniëren is alleen mogelijk als je gesterkt wordt door ontwikkelingen in de reële economie. Het gaat daarbij om structurele maatregelen op korte termijn waarmee het vertrouwen van de financiële markten kan worden herwonnen'', aldus de DNB-bestuurder.

Afbouwen

De Europese regeringsleiders moeten het noodfonds EFSF binnen afzienbare tijd optuigen, zodat het de staatsobligatie-aankopen van de ECB kan overnemen. ''Als de politiek op deze punten in gebreke blijft, zal de ECB zijn opkoopprogramma langzaam afbouwen en uiteindelijk geheel beëindigen.''

''De ECB koopt tijd'', zegt Knot in de Volkskrant. ''Tijd koop je, om iets te doen. Tijd kopen kun je alleen blijven volhouden als er in die tijd ook echt iets gebeurt. Er is een duidelijke afspraak dat de interventies van de ECB een tijdelijk fenomeen zijn en dat de regeringsleiders het zullen overnemen met hun noodfonds."

"Als dat niet gebeurt, moet je je als ECB-bestuur echt afvragen of je wel door moet gaan. En dat vragen wij ons dan ook af.''