Of u nu als developer een website moet opleveren, als PR bureau een persbericht moet uitsturen of een webwinkel in auto-onderdelen runt, voor iedere ondernemer is het frustrerend als de internetverbinding uitvalt. Daarom anticiperen zakenmensen zelf op uitval. Met een tweede lijn kunt u tijdens een storing gewoon doorwerken.

De grootzakelijke bedrijven, waar een paar uur offline al snel gelijk staat aan duizenden euro’s omzetverlies, maken al een tijd gebruik van een redundante verbinding. Maar met de groeiende afhankelijkheid van internet, door bijvoorbeeld het werken in de cloud, wordt een backup verbinding ook voor het MKB en kleinbedrijf steeds interessanter. Doordat providers dit ook inzien komen zij nu ook met betaalbare producten voor deze ondernemerssegmenten.

Automatisch omschakelen

Maar hoe zorgt u er nu voor dat u ook altijd online bent? In veel gevallen is dit vrij makkelijk te realiseren. Wanneer ondernemers reeds een ADSL/SDSL aansluiting hebben kan daarnaast ook een kabelverbinding worden afgenomen.

Een speciale router zorgt er in dat geval voor dat het internetverkeer automatisch wordt omgeleid bij verbindingsproblemen. Wanneer de ADSL verbinding hapert, wordt er geschakeld naar de kabel, zonder dat u daar zelf iets van merkt. De kabel is als backup uitermate geschikt omdat het een volledige separate verbinding is en bovendien sneller dan ADSL.

Veilig en efficiënt

Een dergelijke router kan worden geïnstalleerd door een partner van de provider. Zij plaatsen dan ook direct een managed firewall achter de internetpoorten, zodat u beschermd online kunt, ongeacht de verbinding waar u op dat moment gebruik van maakt.

De partner zorgt er ook voor dat de krachten van beide verbindingen worden gebundeld. Via ‘load balancing’ zorgt de router er voor dat u gebruik maakt van de optimale snelheid die beide verbindingen op dat moment bieden. U bent dus ook efficiënt aan het internetten.

Lees hier alles over installaties via een partner.

Geen overstap, wel zekerheid

Ookal zijn ondernemers ontevreden over de stabiliteit van hun internet, uit onderzoek van de OPTA blijkt dat ze toch vaak bij dezelfde provider blijven hangen. Dit heeft te maken met overstapvrees en de perceptie dat het wisselen van aanbieder veel werk met zich meebrengt. Ook is men bang voor de continuïteit: men wil niet zonder internet komen te zitten als providers de boel aan het omzetten zijn.

Hoewel deze overstapdrempel lang niet zo hoog is - wisselen van provider kost vrij weinig moeite omdat providers vaak een gratis overstapservice bieden – is dit standpunt te begrijpen. Juist voor ondernemers die geen zin hebben in gedoe en bovenal zekerheid over hun internet willen is een tweede lijn een ideale oplossing. Men hoeft dan niet over te stappen maar kan wel altijd online. Een makkelijke en goedkope extra verzekering dus.