AMSTERDAM – Nokia heeft een smartphone ontwikkeld waarvan de volledige buitenkant een touchscreen is. Het uiterlijk van de telefoon is bovendien aan te passen aan de op dat moment gebruikte functionaliteit.

Dat blijk uit een blog van het Nokia Research Center dat deze week 25 jaar bestaat. Ter ere van dit jubileum toont Nokia een concepttelefoon.

De GEM bestaat volledig uit touchscreen. Zowel de achterkant, voorkant als zijkanten zijn te besturen door het materiaal aan te raken, zo wordt duidelijk in een video.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op de voorkant van de telefoon een ingezoomde versie van een kaart te zien terwijl de achterkant een overzicht van de gehele geplande route weergeeft. Hetzelfde kan gedaan worden door een ingezoomde en normale versie van een afbeelding te tonen.

Aanpassen

In de video wordt duidelijk dat ook elementen verplaatst kunnen worden van de voorkant naar de achterkant. De telefoon is helemaal aan te passen aan bepaalde wensen. Wil de gebruiker een foto maken? Dan zal het toestel niet alleen een camera-applicatie opstarten, maar veranderen alle touchscreenknoppen van het apparaat.

Ook kan het toestel voor gamers omgetoverd worden in een console.

Advertenties

Nokia denkt zelfs na over het weergeven van advertenties op de achterkant van de telefoon zodat deze reclame te zien is als mensen bellen. Als compensatie kan de bewuste gebruiker bijvoorbeeld korting krijgen op bepaalde producten.

Of en wanneer de telefoon op de markt zal verschijnen, wordt niet duidelijk. Wel stelt Nokia dat de komende weken meer informatie over de GEM gedeeld zal worden in het kader van het jubileum van het onderzoekscentrum.

Enkele weken geleden toonde Nokia op een congres ook al een concepttoestel met een buigbaar touchscreen.