REYKJAVIK - Het IJslandse ministerie van Economische Zaken ziet geen bezwaren tegen de voorgenomen vastgoedinvestering in het land door de Chinese zakenman Huang Nubo. Dat blijkt uit een memo van het ministerie die donderdag uitkwam.

Huang is van plan een stuk land van 300 vierkante kilometer te kopen om daar een vakantieoord op te bouwen. Daarmee zou meer dan 150 miljoen euro gemoeid zijn. De vastgoedinvesteerder wil een hotel bouwen en een golfbaan, sportfaciliteiten en een natuurreservaat voor ecotoerisme aanleggen.

De plannen van Huang zorgden voor ophef in IJsland, omdat de vrees bestaat dat China daardoor vaste voet aan de grond krijgt in het land.

Strategisch

De ligging van IJsland tussen de Verenigde Staten en Europa en dichtbij het Noordpoolgebied is strategisch belangrijk. Ook kunnen door het smelten van de ijskappen grote olie- en gasvelden in het poolgebied toegankelijk worden voor exploitatie.

De investering moet definitief worden goedgekeurd door de minister van Binnenlandse Zaken. Hij liet weten de aanvraag nauwlettend te zullen bestuderen. Het is niet duidelijk wanneer zijn besluit wordt bekendgemaakt.