PARIJS - Vliegtuigfabrikant Airbus stopt met de productie van de Airbus A340 vanwege tegenvallende orders voor het langeafstandsvliegtuig. Dat maakte Airbus donderdag bekend.

Het viermotorige toestel maakte bijna 20 jaar geleden zijn eerste vlucht en was bedoeld als concurrent voor de Boeing 747 en later de 777. De A340 haalde records met zijn langeafstandsvluchten.

Zo vloog het toestel in 1993 rechtstreeks van Parijs naar Auckland, Nieuw-Zeeland. De A340 was ook populair als privévliegtuig voor rijke mensen zoals de sultan van Brunei.

Maar het aantal orders bleef sterk achter bij de orders voor de tegenhangers van Boeing. In totaal werden slechts 380 A340's verkocht. De catalogusprijs van de A340 bedraagt circa 191 miljoen euro.

Realiteit

''We moeten de realiteit accepteren. We hebben al bijna 2 jaar geen A340 meer verkocht'', aldus financieel directeur Hans Peter Ring.

Airbus moet nog vier A340's bouwen voor klanten, waaronder twee voor de Indiase maatschappij Kingfisher. Kingfisher zou echter zijn order willen intrekken. De andere twee vliegtuigen zijn voor particuliere klanten bestemd.