FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de aankoop van obligaties van eurolanden vorige week fors opgevoerd, tot ruim 9,5 miljard euro. Dat maakte de ECB, die sinds vorige week geleid wordt door de Italiaan Mario Draghi, maandag bekend.

Het bedrag is het hoogste op weekbasis sinds medio september en brengt het totale bedrag dat de ECB spendeerde aan het opkoopprogramma op 183 miljard euro. In de laatste week onder leiding van Fransman Jean-Claude Trichet kocht de ECB voor 4 miljard euro obligaties.

De bank maakt niet bekend welke obligaties er worden opgekocht. Algemeen wordt aangenomen dat de ECB zich nu vooral op Italiaanse en Spaanse schuldpapieren richt. Analisten en handelaren denken dat de ECB circa 45 miljard euro heeft uitgegeven aan Griekse obligaties.

Het opkoopprogramma van de centrale bank heeft nog niet geleid tot een stabilisering van de rentes die zwakkere eurolanden moeten bieden op hun staatsobligaties.

De rente op Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar liep maandag op tot 6,67 procent, de hoogste stand in sinds 1997. Rond 16.00 uur was de rente 6,44 procent.