BRUSSEL - Griekenland moet eerst uitleg geven over de politieke en economische situatie in het land voordat er mogelijk wordt besloten de volgende 8 miljard euro aan noodhulp vrij te geven. Dat zei een woordvoerder van de Europese Commissie maandag.

Eerder beslisten de ministers van Financiën van de eurolanden dat het met schulden overladen land de volgende termijn kan krijgen. Maar de politieke veranderingen in het land deed de ministers beslissen de uitbetaling van de 8 miljard op te schorten.

Maandagavond komen de ministers opnieuw bijeen in Brussel voor overleg.

Griekenland

Vanaf het moment dat Griekenland met de uitleg komt, kunnen de gesprekken over de termijn worden hervat, aldus de woordvoerder. Griekenland moet aantonen dat het volledig achter de afgesproken bezuinigingsmaatregelen staat als voorwaarde voor de steun.

Griekenland heeft de 8 miljard euro nodig omdat het land over enkele weken niet langer kan voldoen aan zijn verplichtingen. De termijn is onderdeel van een totaal pakket van 110 miljard euro.

De Jager

Griekenland moet duidelijk maken dat het land het meent met de afgesproken bezuinigingen en hervormingen in ruil voor noodsteun uit Europa. Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei maandag bij aankomst van de vergadering dat hij garanties van de Grieken wil hebben.

''Allereerst zullen we duidelijk maken dat wij alleen onder de voorwaarden die de internationale gemeenschap heeft gesteld, door kunnen gaan met de steun'', aldus De Jager. Hij verwacht echter dat de Grieken de garanties maandag nog niet kunnen geven.

Afspraken

Alle grote Griekse politieke partijen moeten hun bereidheid om de afspraken na te komen uitspreken, aldus de minister.

''Griekenland is aan zet en moet met brede politiek steun gaan leveren. Zodat wij ook zeker weten dat de verkiezingen niet het feestje kunnen verstieren'', aldus De Jager, die de Europese schuldenproblematiek bestempelde als ''een veelkoppig monster''.