MOSKOU - Grote opkomende economieën als Rusland, China, Brazilië, India en Zuid-Afrika zijn bereid om via het Internationaal Monetair Fonds (IMF) financiële hulp te bieden aan de eurozone, maar willen in ruil daarvoor meer zeggenschap bij de hervorming van het IMF.

Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov maandag gezegd.

De Rus deed zijn uitspraken kort voordat IMF-topvrouw Christine Lagarde in Moskou arriveerde voor overleg met president Dmitri Medvedev. Ze hoopt onder anderen de Russen zover te krijgen dat zij direct gaan bijdragen aan het Europese noodfonds EFSF.

Volgens Lavrov heeft het echter geen nut om geld te stoppen in het noodfonds. ,,Je kan geen financiële stabiliteit en integriteit creëren door simpelweg geld uit te delen'', aldus de bewindsman. ,,Daarmee los je de problemen niet op.'' Volgens Lavrov moet om tot een oplossing te komen zowel het IMF alsook het financiële systeem volledig worden hervormd.

G20

Volgende maand zullen vertegenwoordigers van de G20-landen, de landen met wereldwijd de grootste economieën, bijeenkomen om over hulp aan de eurozone te praten. Eerder werd al bekend dat de G20-landen na zullen denken over een uitbreiding van de middelen van het IMF.

Concrete afspraken zijn echter nog niet gemaakt. Vooral opkomende landen dringen aan op een grotere IMF-kas zodat het fonds meer middelen heeft om de crisis te lijf te gaan. De Verenigde Staten zien die noodzaak echter minder.