AMSTERDAM – Japanse wetenschappers van de Keio University hebben een robot ontwikkeld die op afstand te besturen is door je eigen lichaam. Hierdoor treedt de robot op als surrogaat voor de bediener.

De robot, TELESAR V, kan bewegen, zien, horen en voelen. De signalen die de robot opvangt, worden als zodanig aan de bestuurder doorgegeven. Bewegingen die door de bestuurder gemaakt worden, worden ook door robot uitgevoerd. Hierdoor lijkt het alsof de bestuurder zichzelf op afstand bestuurt.

TELESAR V is nog niet in staat lichaamsbewegingen van de bestuurder exact na te bootsen. Het lichaam van de robot is op zeven verschillende manieren te bewegen, het hoofd op acht, de armen zeven. De handen zijn het nauwkeurigst; zij zijn op vijftien verschillende manieren te bewegen.

Tele-aanwezigheid

Het doel van de makers is om ‘tele-aanwezigheid’ werkelijkheid te maken. Hierdoor lijkt het alsof de bediener ergens anders is in zijn of haar eigen lichaam. Voor bepaalde patiënten zou het kunnen betekenen dat zij dingen kunnen doen die zij met hun eigen lichaam niet kunnen.