PARIJS - De Franse overheid wil 100 miljard euro gaan bezuinigen om het begrotingstekort tegen 2016 volledig weggewerkt te hebben.

Dat heeft de Franse premier François Fillon maandag gezegd. Volgend jaar wordt er 500 miljoen euro extra bezuinigd.

De nieuwe bezuinigingsmaatregelen omvatten onder meer het versneld doorvoeren van hervormingen van het pensioenstelsel, het opschroeven van de btw en het verhogen van de vennootschapsbelasting voor het bedrijfsleven.

Pensioen

Fillon wil de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 62 in 2017 al in laten gaan in plaats van 2018. De vennootschapsbelasting voor bedrijven met een omzet van meer dan 250 miljoen euro wordt tijdelijk verhoogd met 5 procent. De btw op veel producten gaat van 5,5 procent naar 7 procent.

''Het is tijd om de inspanningen van Frankrijk aan te passen. Wij hebben maar een doel, het beschermen van de Franse mensen tegen de serieuze moeilijkheden waar veel Europese landen nu mee te maken hebben'', aldus de premier. Volgens hem is een bankroet van het land ''niet langer een abstracte term''.

Salarissen

Volgens Fillon worden de salarissen van president Nicolas Sarkozy en van zijn ministers bevroren. Hij riep topmensen uit het bedrijfsleven op datzelfde te doen.

Het bevriezen van de salarissen van de bewindslieden maakt deel uit van de bezuinigingen van het kabinet, aldus Fillon. De salarissen gaan niet omhoog zo lang de overheidsfinanciën niet goed in balans zijn.

De bezuinigingen komen bovenop de aangekondigde besparingen van 12 miljard euro in augustus.