DEN HAAG - Oud-minister Onno Ruding van Financiën had maandag voor de commissie-De Wit van de Tweede Kamer kritiek op voormalig minister Wouter Bos van Financiën, die spaarders van Icesave schadeloos stelde tot een bedrag van 100.000 euro.

De grens van het depositogarantiestelsel van de banken lag op 38.000 euro.

Dat stelsel is bedoeld om de kleine spaarders te beschermen. Bos liet de belastingbetalers opdraaien voor het risico dat de IJslanders het geld aan de grotere spaarders niet zouden terugbetalen.

Meer rente

Ruding wees erop dat mensen die spaarden bij Icesave dat deden omdat ze daar meer rente kregen en dat ze hadden kunnen beseffen dat dit gepaard zou gaan met een groter risico.

Na de toezegging van Bos moet worden afgewacht of het geld uit IJsland terugkomt uit de failliete boedel van Landsbanki, de moedermaatschappij van Icesave. ''Gelukkig ziet dat er nu wat beter uit'', aldus Ruding.

Hij vond ook dat IJslandse autoriteiten zich ''misdragen'' hebben door de spaarders uit eigen land wel te beschermen tegen faillissement van banken en de buitenlandse spaarders niet. Financieel legt dat weinig gewicht in de schaal, maar het is wel ''discriminatie'', aldus Ruding.

Failliet

Het probleem dat overheden grote banken niet failliet kunnen laten gaan omdat de risico's dan onbeheersbaar kunnen zijn, is ''een belangrijk vraagstuk voor de hele structuur van het bankwezen en de structuur van staatssteun''.

Het kleiner maken van banken hoeft niet het juiste antwoord hierop te zijn, denkt Ruding. Liever ziet hij dat er aan banken ''veel strengere eisen'' worden gesteld wat betreft eigen kapitaal en strenger toezicht van centrale banken.