AMSTERDAM – De Schotse overheid trekt twintig miljoen pond (23,3 miljoen euro) uit voor de ontwikkeling van ’s werelds eerste hybride veerboten.

Dit meldt de Britse krant The Guardian. De boten worden voorzien van dieselgeneratoren die elektrische motoren aansturen. Daarnaast krijgen de boten batterijen die ’s nachts opgeladen worden. Uiteindelijk moet dit een brandstofbesparing van twintig procent opleveren.

De hybride veerboten worden 43,5 meter lang en kunnen 150 personen vervoeren. Ook is er plaats voor ongeveer 23 personenauto’s of twee grote vrachtwagens.

Uitstoot

De Schotse overheid is relatief laat begonnen met de ontwikkeling van hybride vormen van openbaar vervoer. Het Verenigd Koninkrijk wil in 2050 de uitstoot van koolstofdioxide met tachtig procent verminderen.

The Committee On Climate Change, verantwoordelijk voor het quotum, stelt dat de ontwikkeling van hybride veerboten een goede stap is. Volgens het comité zorgen veerboten voor tien procent van de uitstoot waarop geminderd moet worden.