Iedereen kan ondernemen. Het grootste obstakel ben je zelf. Laat je niet bang maken.

Door Robert Mekking

Vanmorgen hoorde ik iemand op de radio weer zeggen dat niet iedereen kan ondernemen. Het moet in je zitten, heet het dan. Ik zie dat anders. Iedereen is een potentiële ondernemer, maar je moet het wel durven.

Misschien is het daarom beter om te zeggen dat niet iedereen durft te ondernemen. Hoe één woord een wereld van verschil kan betekenen.

Onheil

Zijn wij allemaal dan van die bangeriken? Misschien, maar het wordt ambiërende ondernemers ook niet makkelijk gemaakt. Luister maar eens een dagje naar de radio en let dan een op alle onheil die met name verzekeraars ondernemers in het vooruitzicht stellen.

“Wat als u arbeidsongeschikt wordt?” lispelt de ene verzekeraar. “Een bedrijfsongeluk zit in een klein hoekje, hoor” stelt een andere. Natuurlijk zijn hun producten dé oplossing voor deze rampspoed. Je zou er acuut werknemer van worden.

Maar ook de overheid doet er alles aan om ondernemers angst aan te jagen. Zij hebben namelijk een instituut dat moet leven van “advies aan ondernemers.” Inderdaad, de Kamer van Koophandel.

Dat dit advies altijd wordt gegeven door mensen die hun leven lang als ambtenaar hebben gewerkt en ondernemen alleen uit de theorie kennen, is een onbelangrijk detail.

Familie

En als je denkt dat je vrienden en familie je wel het beste toewensen en je niet onnodig bang maken, heb ik een nare mededeling. Iedereen die wel eens heeft verteld over zijn of haar ambities om te gaan ondernemen wordt steevast overspoeld met alle redenen die er zijn om het vooral niet te doen. Pensioen, onzekerheid, werknemers, etc.

Mijn theorie is dat mensen dit doen om hun eigen bange gedrag goed te praten. Als iemand namelijk de groep wil verlaten om iets nieuws te gaan doen, zijn blijkbaar alle middelen geoorloofd om dat te voorkomen. Je zou eens succesvol kunnen worden.

Toch is dit allemaal kinderspel met de allergrootste bangmaker van allemaal: wij zelf. In onze gedachten verzinnen we namelijk zoveel onheil, dat we onszelf negen van de tien keer overtuigen om het maar niet te doen. En dat is eeuwig zonde.

Skiën

Ondernemen is leuk en ja, er zitten inderdaad risico’s aan vast. Maar ondernemen is wat dat betreft hetzelfde als skiën. Hoe banger je bent en hoe meer maatregelen je neemt om onheil te voorkomen, hoe groter de kans op een gipsvlucht naar huis. Dus doe net als die honderdduizenden andere ondernemers en zet vandaag nog de stap.

Serieus, je laat je toch niet bang maken?

Robert Mekking is ondernemer en partner bij MVR & partners. Robert schrijft deze column op eigen titel. Reageren? www.twitter.com/robertmekking.