ZOETERMEER - Ondernemers in het beroepsgoederenvervoer en de logistieke dienstverlening gaan gebukt onder de eurocrisis en het kelderende consumentenvertrouwen in Europa.

Veel ondernemers zagen in het derde kwartaal hun omzet en winst teruglopen. Dat meldde ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) maandag in haar Conjunctuurbericht, dat is gebaseerd op onderzoek onder 1500 leden.

Het vertrouwen van de ondernemers in de toekomst is teruggevallen naar het laagste niveau in bijna 2 jaar. De helft van de ondervraagden houdt rekening met een recessie, die zich volgens de meerderheid van deze groep in het eerste kwartaal van 2012 aandient.

Stijging

In het tweede kwartaal, volgens TLN het beste in vier jaar tijd, was er nog sprake van een gemiddelde omzetstijging van 4,3 procent op jaarbasis.

In het derde kwartaal viel de gemiddelde omzetgroei terug naar 1,2 procent. Het aantal bedrijven dat meldde minder winst te maken, steeg van 20 procent naar 33 procent.

Personeel

De teruggelopen bedrijvigheid in de sector vertaalde zich ook in dalende vraag naar personeel. 13 procent van de ondernemers meldde een of meerdere vacatures te hebben, tegen 20 procent in het voorgaande kwartaal.

De transportsector geldt als een goede economische graadmeter.