DEN HAAG - De invoering van een bankbelasting zou funest zijn voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Zo'n maatregel staat volgens voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland gelijk aan het verder dichtdraaien van de kredietkraan voor ondernemers.

Dat zei voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland maandag op het jaarcongres van de werkgeversorganisatie.

Biesheuvel riep de politiek op niet aan zo'n bankbelasting te beginnen. ''Een politieke rekening vereffenen met de banken is niet zonder gevolgen voor hun rol in de economie'', aldus de nieuwe MKB-voorzitter. Hij wees erop dat ondernemers de laatste jaren toch al moeilijker kredieten van banken krijgen.

Ruimte

De ondernemersvoorzitter pleitte ervoor ondernemers juist meer ruimte te geven. ''Dan moeten ook de banken weer echte 'partners' van de ondernemer worden. Een bank moet meegaan in de ambitie van een ondernemer. Meedenken over het omzetten van onze creativiteit in producten. En daar ontbreekt het de laatste jaren aan.''

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) ging op het congres niet in op de oproep tegen de bankbelasting. Wel wees hij erop dat het kabinet het mkb op diverse manieren helpt bij het verkrijgen van krediet.

Zo komt er een fonds van 500 miljoen euro voor leningen voor vernieuwende projecten en verhoogt het kabinet het budget voor de garantieregeling voor het mkb van 700 miljoen euro naar 1 miljard. Ook kunnen mkb'ers volgend jaar 10 procent van hun investeringen in innovatie van de belasting aftrekken en loopt dit percentage de komende jaren nog flink op.

Regels

Om het ondernemers niet onnodig lastig te te maken, schrapt de overheid overbodige regels. ''Voor veel ondernemers is de gemeente de belangrijkste bron van hinderlijke regels'', aldus Verhagen.

Hij riep het mkb op een lijst te maken met gemeenten die ondernemersvriendelijk zijn en met gemeenten die veel hinderlijke regels hanteren. ''Als we weten waar het echt bar en boos is, kunnen we die gemeenten daarop aanspreken.''