PARIJS - Griekenland moet zo snel mogelijk een regering van nationale eenheid vormen. Dat is de beste manier om het vertrouwen te herstellen en aan de verplichtingen te kunnen voldoen.

Dat heeft de Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, Olli Rehn, gezegd in een interview met persbureau Reuters.

Rehn eist dat het zittende Griekse parlement de hervormingen goedkeurt die nodig zijn om in aanmerking te komen voor extra steun.

''Het is essentieel dat alle grote politieke krachten zichzelf committeren aan de onderhandelingen over het tweede steunpakket en dat het parlement het programma goedkeurt, net als de concrete maatregelen die ingevoerd moeten worden.''

De onverwachte oproep van de Griekse premier George Papandreou tot een referendum over het steunpakket vorige week was volgens Rehn ''een breuk van vertrouwen''. Volgens Rehn zette Griekenland daarmee koers naar het verlaten van de eurozone.

Later trok Papandreou zijn voorstel weer in. Daarmee lijkt het land nu weer weg te bewegen van de rand van de afgrond, aldus de eurocommissaris.

Elk scenario

Rehn zei verder dat Europa niet wil dat Griekenland de eurozone verlaat, maar dat de EU wel voorbereid moet zijn op elk scenario, inclusief een Grieks vertrek, om de ''financiële stabiliteit te waarborgen en de euro te redden''.

De eurocommissaris verwacht van de Griekse minister van Financiën op maandag een ''overtuigend'' rapport over de voortgang van Griekenland bij de aanpak van de crisis. Maandag komen de 17 ministers van Financiën van de eurozone bijeen in Brussel voor overleg.

Lees alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland