NEW YORK - Bob Traa, een Nederlandse medewerker van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde al halverwege 2009 voor de grote financiële problemen van Griekenland. Onder druk van Griekse functionarissen ontbrak zijn analyse echter in een officieel IMF-rapport.

De waarschuwing dat Griekenland op een dag mogelijk niet meer aan zijn betalingsverplichtingen zou kunnen voldoen, en dat dit rampzalige gevolgen voor de rest van Europa zou kunnen hebben, werd niet voldoende serieus genomen, aldus The New York Times zondag.

Vijf maanden na de prognose van Traa gingen de alarmbellen alsnog rinkelen. In oktober 2009 onthulde de Griekse premier George Papandreou dat het begrotingstekort van zijn land niet 6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) was, zoals tot dan toe aan Brussel was gemeld, maar ruim 12 procent.

Na zijn eerste rapport schreef Traa een nog vernietigender analyse over de financiële positie van Griekenland. Daarin stelde hij dat als Griekenland een bedrijf was geweest, het failliet zou zijn.

Schuldenlast

Financieel deskundigen verklaren in The New York Times dat als Europese leiders eerder werk hadden gemaakt van het verminderen van de schuldenlast van Griekenland en eerder hulp hadden geboden aan landen als Italië en Spanje, Europa nu de grootste problemen achter de rug zou hebben.

''Door al dat ontkennen en uitstellen, moet nu 85 procent van de schuld van Griekenland worden afgewaardeerd, 50 procent is niet genoeg'', meent hoofdecononoom Willem Buiter van de Amerikaanse bankgigant Citigroup.

Lees alles over de eurocrisis in ons dossier