AMSTERDAM – Frankrijk werkt dit weekend aan de nieuwe bezuinigingsmaatregelen die de begroting in lijn moet brengen met de doelstellingen voor volgend jaar.

Dit meldt The Wall Street Journal zaterdag op basis van een anonieme bron. Naar verwachting worden de maatregelen maandag bekendgemaakt.

Sarkozy maakte eerder al bekend dat Frankrijk 6 tot 8 miljard euro extra bezuinigingen, omdat de economische groei waarschijnlijk gaat tegenvallen. In oktober moest de Franse overheid de verwachtingen voor de economische groei in 2012 bijstellen van 1,75 procent naar 1 procent.

Naar verluidt zouden maatregelen worden besproken zoals het verhogen van de BTW op restaurantmaaltijden en het schrappen van een nationale vakantiedag. Ook zou de belasting voor bedrijven met een omzet groter dan 150 miljoen euro te verhogen naar 36 procent.

Doelstelling

De Franse overheid heeft als doelstelling om het begrotingstekort in te perken tot 4,5 procent van het bnp voor volgend jaar. Frankrijk staat onder druk van de kredietbeoordelaars om deze doelen te halen.

Frankrijk heeft bijvoorbeeld bij Moody’s nog steeds de hoogste kredietstatus, maar de kredietbeoordelaar waarschuwde eerder al dat het oordeel onder druk staat.