Is het ondernemerschap slechts een tussenstop? Als het aan Robert Kiyosaki ligt wel. Wie de boeken van deze vastgoedmagnaat heeft gelezen, kent het cashflow quadrant. In letterlijk Nederlands het kasstroomkwadrant.

Door André Gussekloo

Dit model laat ons zien wat de gangbare route is naar financiële vrijheid. De eerste stap in zijn model is het werknemerschap, waarbij je werkt voor een baas en hem helpt om rijk te worden. Vrijwel iedereen begint hier zijn carrière, behalve dan briljante dropouts als Steve Jobs, Bill Gates en Mark Zuckerberg.

Groeien

Wie op zoek is naar hogere inkomsten, meer vrijheid en zijn of haar creativiteit de ruimte wil geven, wordt vroeg of laat zelfstandige zonder personeel. Een grote stap, die na een tijdje al naar méér smaakt: het ondernemerschap, waarbij je mensen voor jóu aan het werk zet. Mensen dus die in het eerste vakje van het kwadrant zitten.

Hoe groter het bedrijf, hoe kleiner de kans is dat een bedrijfseigenaar zelf het vuile werk uitvoert. Maar ook al klinkt dit als een bevoorrechte positie, het kan beter. En zo komen we uit op de laatste halte in het cashflow quadrant: die van investeerder.

Spelevaren

Een beroepsinvesteerder hoeft niet de handen uit de mouwen te steken en is niet nodig bij het reilen en zeilen van de onderneming. In plaats daarvan schuift hij een zak geld over de tafel naar de ondernemer en eist hij een goed rendement. Dit zijn de jongens die spelevaren in het Caribisch gebied en rondvliegen in privéjets. Niet dat daar iets mis mee is, want ze hebben hun imperium eigenhandig opgebouwd.

Je kunt geen investeerder worden zonder zelf ondernemer te zijn geweest. Net als ondernemers zien investeerders overal en nergens kansen. In tegenstelling tot sommige ondernemers hebben zij geen oogkleppen op. Ze zien of iets wat een briljant plan lijkt, of hopeloos gaat floppen. In het onderhoudende maar vooral leerzame tv-programma Dragons’ Den zag je wat voor confrontaties dit op kon leveren.

Waar sta jij in het model?

Al doorlopen weinigen van ons het volledige cashflow quadrant, het is goed om je huidige situatie hiermee te analyseren. Want ondernemende mensen zoals jij observeren, evalueren en plannen. Dus waar sta jij nu? En waar bevind je je over vijf jaar? Beschouw jij het ondernemerschap als het hoogst haalbare of ga je nieuwe ondernemers een kans geven?

André Gussekloo verdient zijn brood met webteksten schrijven en staat op het punt de overstap naar het ondernemerschap te maken. Volg hem op Twitter.