CANNES - De G20-top in Cannes heeft gemengde resultaten opgeleverd voor Europa.

Harde toezeggingen van andere landen voor steun in de strijd tegen de schuldencrisis kregen de eurolanden niet. Het grote zorgenkind Italië werd wel onder toezicht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gesteld.

Het IMF gaat elk kwartaal een rapport publiceren waarin de vorderingen van Italië bij de hervorming van de economie worden bijgehouden. Volgens IMF-presidente Christine Lagarde is dat toezicht noodzakelijk omdat het land kampt met een geloofwaardigheidsprobleem.

Door het grote wantrouwen op de markten tegen de regering-Berlusconi dreigt Italië het volgende slachtoffer van de schuldencrisis te worden.

Volgens premier Berlusconi heeft het IMF zijn land ook financiële steun aangeboden. Dat aanbod werd echter afgeslagen .

EFSF

Op de top bleek verder dat landen als China en Brazilië niet erg warmlopen voor investeringen in de stootkracht van het Europese noodfonds (EFSF). De eurolanden zouden graag zien dat zij een deel van zijn reserves via het IMF investeren in het EFSF.

De opkomende landen willen echter eerst meer duidelijkheid hebben over de invulling van de plannen om de schuldencrisis te bestrijden.

''Europese leiders moeten begrijpen dat het vooral van belang is dat er een sterk signaal uit Europa komt dat men achter de euro staat'', stelde de Amerikaanse president Barack Obama. ''Europa moet zijn eigen huis op orde brengen'', vatte de Australische premier Julia Gillard de stemming samen.

Middelen

De G20-landen gaven wel aan na te zullen denken over een uitbreiding van de middelen van het IMF. Concrete afspraken werden er echter niet gemaakt. Vooral opkomende landen dringen aan op een grotere IMF-kas zodat het fonds meer middelen heeft om de crisis te lijf te gaan. De Verenigde Staten ziet die noodzaak echter minder.

In hun slotverklaring beloofden de economische grootmachten te blijven werken aan een evenwichtigere wereldeconomie. Landen met overschotten gaan de binnenlandse vraag stimuleren. Opkomende landen zullen de waarde van hun valuta daarbij meer door de markt laten bepalen.

Daarnaast werd een lijst gepresenteerd met 29 grote internationale banken die in de toekomst aan strengere eisen moeten voldoen. Die eisen gaan onder meer gelden voor ING.