CANNES - Italië heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zelf gevraagd om toezicht te houden op de begrotings- en de bezuinigingsplannen. Dat zei José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, vrijdag na afloop van de G20-top van regeringsleiders in het Franse Cannes.

''Italië heeft besloten, op eigen houtje en initiatief, om het IMF te vragen om Italiës toezeggingen te monitoren'', aldus Barroso. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie is dit het bewijs dat Italiës hervormingen belangrijk zijn voor het land en ook voor de hele eurozone.

EU-president Herman Van Rompuy onderstreepte dat de gesprekken met Italië in een goede sfeer zijn verlopen. ''Wij hebben Italië niet in de hoek gedrukt!'' Italië moest vorige week de andere Europese landen er al van overtuigen alles in het werk te stellen om de begroting op orde te brengen en bezuinigingen en hervormingen door te voeren. Maar het lijkt erop dat er getwijfeld wordt aan deze beloften.

Europa wil voorkomen dat het Zuid-Europese land in vergelijkbare problemen komt als Griekenland. Van Rompuy zei hierover dat ''de situatie in Italië totaal anders is dan in Griekenland''.

Berlusconi

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi verwelkomt de kwartaalrapportage door het IMF. Volgens de premier heeft het IMF Italië ook financiële hulp aangeboden, maar heeft zijn regering die afgewezen.

Berlusconi zei niet van plan te zijn af te treden en te verwachten zijn meerderheid in het parlement te behouden. ''Ik zie niemand anders die Italië met gezag kan vertegenwoordigen in het buitenland.'' Parlementariërs die hun steun aan de regering intrekken, bestempelde Berlusconi als landverraders.

De Jager

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zou het toejuichen als Italië vrijwillig instemt met toelaten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tot het land. Maar voor zover hij weet zijn hierover nog geen afspraken gemaakt.

Als Italië aanspraak zou maken op het Europese noodfonds zou het IMF sowieso moeten worden toegelaten door het Zuid-Europese land voor toezicht op en begeleiding van hervormingen en bezuinigingen, vindt De Jager. Hij zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad.

''Italië is ontzettend belangrijk voor de eurozone. Het is essentieel dat het land de noodzakelijke bezuinigingen oppakt'', stelde De Jager. De ''onafhankelijke rekenmeester'' IMF zou een analyse kunnen maken of voorstellen van het Italiaanse kabinet om te bezuinigen ook doen wat ze beogen te doen.

Ook zou het IMF onder meer de concurrentiepositie van Zuid-Italië kunnen bevorderen ten opzichte van het noorden van het land.

Als het IMF een toezichtsrol krijgt in Italië, dan is De Jager voor een permanente aanwezigheid.

Rutte

Ook premier Mark Rutte noemt het ''waardevol'' als Italië zich committeert aan extern toezicht door het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zo zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

''Italië is geen programmaland. Niettemin lijkt de situatie dat Italië zich, hoewel het land geen geld krijgt, toch committeert aan extern toezicht. Dat zou ik toejuichen'', aldus Rutte. Volgens de premier is het waardevol als Italië onder goede controle komt.

Of Italië extern toezicht wil toelaten, weet de premier niet. ''We moeten het definitieve bericht afwachten, maar het lijkt de goede kant op te gaan.''