AMSTERDAM – Ondernemers die bij het starten van hun onderneming uit een uitkeringssituatie komen, zijn succesvoller dan ‘gewone’ startende ondernemers. Dat meldt het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) donderdag.

De bewering van de organisatie wordt bevestigd door het Ecorys-rapport ‘Bbz 2004’, dat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week publiceerde. Hieruit bleek dat de overlevingskans van starters uit een uitkeringssituatie hoger is dan gemiddeld.

Volgens het IMK is het verschijnsel goed te verklaren. “Starten vanuit een achterstandssituatie blijkt goed voor de motivatie te zijn en houdt de starter met beide benen op de grond", aldus algemeen directeur Han Dieperink.

"De motivatie spat er vanaf en deze groep weet wat het is om sober en verstandig met geld om te gaan. Daarmee wordt een belangrijke succesfactor voor startende ondernemers ingevuld."

Uit analyse blijkt dat bijna driekwart van de door het IMK begeleide starters na drieënhalf jaar nog steeds als ondernemer actief is. Dat geldt voor 65 procent van alle bij de Kamer van Koophandel ingeschreven ondernemers.