AMSTERDAM – Het Nederlandse bedrijf Identity Games introduceert een spel voor de iPad dat reageert op een elektronisch bord. De markt van traditionele bordspellen lijkt met dit soort ontwikkelingen ingrijpend te veranderen.

'GameChanger' is een product van Identity Games, een bedrijf dat eigenlijk traditionele bordspellen maakt. In dit nieuwe elektronische speelbord kan echter een iPad met de GameChanger applicatie worden geschoven. De tablet herkent daarna vanzelf de elektronische delen op het bord als speelvlakken.

Over het bord kunnen verschillende spellen worden gelegd. Dat zijn nu nog een aantal spellen voor kleine kinderen, maar er zijn veel verschillende soorten spellen denkbaar. De iPad reageert automatisch op het verplaatsen van de speelstukken zodat altijd duidelijk is wie er aan de beurt is en waar het stuk heen moet.

Omdat het spel digitaal is kunnen spellen makkelijk een update krijgen zodat met nieuwe vragen of animaties gespeeld kan worden. GameChanger is sinds kort te koop.

Interactief speelgoed

Steeds meer speelgoedfabrikanten maken hun producten interactief. Game-uitgever Activision doet dit bijvoorbeeld met de Spyro's Skylanders en Disney met de Appmates. De bedrijven proberen hiermee in te spelen op de wensen van jonge gebruikers die met internet en tablets zijn opgegroeid.

Spellenmaker Jumbo doet iets soortgelijks als GameChanger met iPawn. Wat dit product anders maakt is dat er geen elektronisch speelbord is, maar dat stukken op de iPad zelf gelegd moeten worden.