DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) wil meer inzicht in de hoeveelheid geld die banken uitlenen aan het midden- en kleinbedrijf. Verhagen reageert daarmee donderdag op vragen van Kamerleden van onder meer SP en PVV.

De minister noemt het ''wenselijk om snel de bestaande statistiek van De Nederlandsche Bank (DNB) over kredietverlening verfijnd met het MKB-segment beschikbaar te krijgen.''

Er zijn geen statistieken beschikbaar over hoeveel geld banken uitlenen aan het midden- en kleinbedrijf (MKB). DNB heeft alleen cijfers over leningen van minder dan 1 miljoen euro.

De overheid is in overleg met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) over dat onderwerp.

Subsidies

Verhagen reageerde op vragen, ook van de VVD en het CDA, over de begroting van zijn ministerie, Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Hij zegt daarbij ook dat hij de Tweede Kamer goed op de hoogte gaat houden over hoe effectief subsidiegeld wordt besteed dat aan bedrijven is verstrekt. 

Vorige maand constateerde de Algemene Rekenkamer dat ministers vaak niet weten wat het effect is van subsidies die ze geven.

Verhagen wil aanbevelingen van de Rekenkamer volgen. In de begroting van zijn departement staat een overzicht van subsidies. Verder zal de Kamer periodiek geïnformeerd worden over doelen die gesteld zijn bij bedrijven die subsidie krijgen.