AMSTERDAM – Slechts 60.000 bedrijven, oftewel drie procent van de Nederlandse ondernemingen, hebben de financiën helemaal op orde.

Daarbij gaat het om ondernemingen die een A tot AAA-kredietbeoordeling hebben en zich daarnaast houden aan een goede financiële transparantie. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van kredietmanagementbureau Graydon.

"Van de bedrijven in Nederland zijn er op het moment 800.000 die voldoen aan het eerste criterium en beschikken over creditrating AAA, AA of A", licht een woordvoerster van de organisatie toe.

Volgens de organisatie moet momenteel 58 procent van de bedrijven zijn jaarstukken over 2010 nog openbaar maken.

Wanbetaling

“Om de kwalificatie ‘financieel gezond’ te krijgen, moeten ondernemingen een zeer lage kans op wanbetaling hebben, moet de geadviseerde kredietlimiet positief zijn en moeten bedrijven openheid van zaken geven. Een andere voorwaarde is dat de jaarrekeningen op tijd gedeponeerd moeten worden”, aldus de persvoorlichter.

“De politiek en ondernemers realiseren zich nog te beperkt hoe belangrijk financiële transparantie is bij het nemen van kredietbeslissingen door leveranciers en financiële instellingen, zoals banken en kredietverzekeraars”, aldus directeur van Graydon Nederland Gertjan Kaart.